Birimin Amacı

BİRİMİN AMACI

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 30 Kasım 2010 tarih ve 46559 sayılı yazıları gereği, “Türkiye Obezite İle Mücadele ve Kontrol Programı”nın aktivitelerinin il düzeyinde yürütülmesi, izleme ve değerlendirmenin yapılması ve sektörler arası koordinasyonun sağlanması amacıyla “Obezite Birimi” kurulmuştur.

TÜRKİYE OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) İLE MÜCADELE
VE KONTROL PROGRAMI
(2010-2014)

         Obezite ile mücadele gerçekte pek çok hastalıkla mücadele demektir. Obezite, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlamakta, hayat kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple obezite ile mücadele etmek ülkemizin geleceği için son derece önemlidir.

         Giderek artan obezite epidemisi nedeniyle, ülkemiz ev sahipliğinde 15-17 Kasım 2006 tarihinde İstanbul'da "DSÖ Avrupa Obezite ile Mücadele Bakanlar Konferansı" düzenlenmiş, açılışı Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan konferans süresince obezite epidemisi masaya yatırılarak çözüm önerileri tartışılmıştır. Söz konusu Konferans ulusal ve uluslararası boyutta, başta sağlık olmak üzere tarım, eğitim, spor, ulaşım, sosyal güvenlik gibi diğer ilgili Bakanlar ve devlet sektörlerinin üst düzey yetkilileri, hükümetler arası kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, uzmanlar ve uluslararası kuruluş temsilcileri ve basın mensupları olmak üzere yaklaşık 500 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

         Konferans sırasında T.C. Sağlık Bakanı Sayın Prof. Dr. Recep AKDAĞ ve DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Sayın Dr. Marc DANZON tarafından "Avrupa Obezite ile Mücadele Belgesi" imzalanmıştır.

         Gelişmiş ülkelerin yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde de hızla artan obezite nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü raporlarında konuyla ilgili acil önlem alınması gerektiği belirtilmiştir.

Avrupa Obezite ile Mücadele Şartı doğrultusunda, Bakanlığımız Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce 2010- 2014 tarihlerini kapsayacak şekilde "Türkiye Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı"  hazırlanmıştır. Bu program 29.09.2010 tarih ve 27714 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2010/22 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile de desteklenmiştir. Kontrol Programında da belirtildiği üzere kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere özel sektör, üniversiteler, sivil toplum kuruşlarının işbirliği içinde çalışması zorunluluk halini almıştır.

AMACI:

         Obezite yaşam kalitesini düşüren çok faktörlü kronik bir hastalıktır. Tüm dünyada hızla artan, bireyleri ve toplumları etkileyen hastalıklardan bir tanesidir. Bu nedenle obezite ile mücadele konusunda tüm dünyada politikalar geliştirilmekte, ulusal eylem planları hazırlanmaktadır.

"Türkiye Obezite (Şişmanlık) ile Mücadele ve Kontrol Programı" ülkemizde görülme sıklığı giderek artan obezitenin önlenmesine yönelik bilimsel ve politik kararlılığın oluşturulması ve sektörler arası faaliyetlerin güçlendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Bu programın amacı;
   Ülkemizde görülme sıklığı giderek artan, çocuklarımızı ve gençlerimizi etkileyen bu hastalıkla etkin şekilde mücadele etmek,
   Toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırarak bireylerin yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmalarını teşvik etmek,
   Ülkemizde obezite ve obezite ile ilişkili hastalıkların (kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon, kas-iskelet sistemi hastalıkları vb.) görülme sıklığını azaltmaktır.

         Ayrıca, ülkemizde çeşitli kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları vb. pek çok kurum ve kuruluş tarafından obezitenin önlenmesine yönelik çeşitli programlar, projeler ve eğitim çalışmaları sürdürülmektedir. Sürdürülen bu çalışmaların koordinasyon içinde olması ve bir yol haritası dahilinde yürütülmesi başarı düzeyini etkileyen önemli bir husustur. Eylem planı ile ülkemizde planlanan çalışmaların belirli bir program dahilinde yapılması, ölçülebilir, izlenebilir olması ve eşgüdümün sağlanması da amaçlanmaktadır.

 KAPSAMI:

         Ulusal ve yerel düzeyde politik istek ve kararlılığın sağlanması, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında toplumun, farklı araçlar kullanılarak obezite, yeterli ve dengeli beslenme ve fiziksel aktivite konularında bilinçlendirilmesi, obezitenin teşhis ve tedavisine yönelik önlemlerin alınması ve izleme ve değerlendirme çalışmaları bu programın kapsamını oluşturmaktadır.